Quiz Questions Indian National Movement .

1. Quit India Movement was launched in—
(A) 1941
(B) 1947
(C) 1942
(D) 1905
Ans : (C)


2. Non-cooperation Movement was withdrawn mainly because of—
(A) Friction between the Moderates and Extremists
(B) Withdrawal of support by Muslim League
(C) Chauri-chaura incident
(D) Oppressive attitude of British Government
Ans : (C)

3. Who among the following started the Aligarh Movement ?
(A) Liaquat Ali Khan
(B) Sir Sayyad Ahmed Khan
(C) Fazl-i-Hussain
(D) Mohammed Ali Jinnah
Ans : (B)



4. Apart from the Quit India Movement which started on 9th August, 1942, what other sensational activity of the freedom fighters was done on that day ?
(A) Salt Satyagraha
(B) Boycott of Simon Commission
(C) Champaran Satyagraha
(D) Kakori Mail Train ‘Robbery’
Ans : (D)

5. The Ahmedabad Satyagraha of Gandhi was directed against—
(A) British mill owners and government officials
(B) Indian mill owners and non-government officials
(C) British non-government officials
(D) Indian government officials
Ans : (A)


8. Why did Motilal Nehru and Chittaranjan Das form a separate group known as Swaraj Party within the Congress ?
(A) They were not satisfied with the progress made by the Congress in achieving Swaraj
(B) It was their reaction to Mahatma Gandhi’s sudden decision to suspend the Non-cooperation Movement
(C) They were interested in forming more active party with revolutionary ideas
(D) They felt that their opinions and views were not given due importance in Congress sessions
Ans : (B)

9. In the year 1919, what was the reason for Mahatma Gandhi to warn the Viceroy that a country-wide Satyagraha would be launched ?
(A) He wanted the Government to withdraw the Rowlatt Act immediately
(B) He was forcing the British rulers to be sensitive to the Khilafat Movement
(C) He wanted the Government to abolish the Zamindari system to alleviate the miseries of peasants
(D) He was forcing the British rulers to give atleast the dominion status to India to make Home Rule possible
Ans : (A)

10. Sundarlal Bahuguna is associated with the—
(A) Chipko Movement
(B) Bhoodan Movement
(C) AIDS awareness
(D) Literacy Mission
Ans : (A)

0 comments:

Post a Comment

Your Comment Here!.....

Categories

10th 3i InfoTech Academic Books Accenture ACIO ActiveX ADT Agricultural AIEEE Air Force Algebraic Amdocs Android Answers Application Development Aptitude Aptitude Questions Architectures ASP ATOS B.Sc B.Tech.B.E. Bank Exam BCA BE Board Exam Books break-continue Business Plan C C Programming C# C++ Campus campus interview Candidate profile Capgemini Career CDS Certification CET Challenge Circle Cisco class code Cognizant communication Company Company Profile Competitive Exams computer Computer Networks concentric circles constructor Course Credit Suisse CSS CTS Data Structure DBMS DC Deloitte difficult interview questions dimensions Distributed Computing do while dotNet Download ds Dynamic Web Development e-Admit card Educational engineering entertainment Even Odd Events exam schedule exception for loop fresher GATE general Discussion general knowledge Get Placed Government Job Hall Ticket HCL how to answer How to Prepare HR HR Interview HSC hypertext preprocessor IB IBM IBPS IIT Indian Army Information infosys Intelligence Bureau Internship interview Experience interview questions Interview Tips IntroC IntroC# IntroJava IntroPHP IT J2EE J2ME Java JavaScript jobs Language Books Language Tutorial Languages limit number of objectsJava Limit the number of objects being created in JAVA Linux Linux Administrator Linux Developer Logical Questions loops M Tech M.E. M.Tech M.Tech AND B.Tech Management Management Skills Matrices MBA mca ME microsoft mistakes Mixture Mobile Computing mock questions mock test MySql naukri NDA OOP opening Operating System Oracle paper Persistent PHP php programming php string variables PL/SQL Placement placement guide Placement Paper Placement Process preparing for placement presentation probability Problems Professional program Programming Project Engineer project idea Projects Puzzle qualities Question of the day Questions Quiz Question Recruitment Recruitment Pattern Requirement Result Resume Reviews Screen Sizes Scripting Session Skills Software Software Engineering solved papers Source Code Speed time and distance SQL SSC story Stress Interview Study Material study tips submit resume Synonym TCS Tech Mahindra tech news Technical Books Technical Interview Testing thank you letter Thought Time Table TutC++ Unix questions asked in aptitude and inteviews for MCA UPSC verbal Web Designing Web Developer Website Development What to read while loop Wipro Writing Resume

Receive Quality Tutorials Straight in your Inbox by submitting your Email ID below.

Categories

10th 3i InfoTech Academic Books Accenture ACIO ActiveX ADT Agricultural AIEEE Air Force Algebraic Amdocs Android Answers Application Development Aptitude Aptitude Questions Architectures ASP ATOS B.Sc B.Tech.B.E. Bank Exam BCA BE Board Exam Books break-continue Business Plan C C Programming C# C++ Campus campus interview Candidate profile Capgemini Career CDS Certification CET Challenge Circle Cisco class code Cognizant communication Company Company Profile Competitive Exams computer Computer Networks concentric circles constructor Course Credit Suisse CSS CTS Data Structure DBMS DC Deloitte difficult interview questions dimensions Distributed Computing do while dotNet Download ds Dynamic Web Development e-Admit card Educational engineering entertainment Even Odd Events exam schedule exception for loop fresher GATE general Discussion general knowledge Get Placed Government Job Hall Ticket HCL how to answer How to Prepare HR HR Interview HSC hypertext preprocessor IB IBM IBPS IIT Indian Army Information infosys Intelligence Bureau Internship interview Experience interview questions Interview Tips IntroC IntroC# IntroJava IntroPHP IT J2EE J2ME Java JavaScript jobs Language Books Language Tutorial Languages limit number of objectsJava Limit the number of objects being created in JAVA Linux Linux Administrator Linux Developer Logical Questions loops M Tech M.E. M.Tech M.Tech AND B.Tech Management Management Skills Matrices MBA mca ME microsoft mistakes Mixture Mobile Computing mock questions mock test MySql naukri NDA OOP opening Operating System Oracle paper Persistent PHP php programming php string variables PL/SQL Placement placement guide Placement Paper Placement Process preparing for placement presentation probability Problems Professional program Programming Project Engineer project idea Projects Puzzle qualities Question of the day Questions Quiz Question Recruitment Recruitment Pattern Requirement Result Resume Reviews Screen Sizes Scripting Session Skills Software Software Engineering solved papers Source Code Speed time and distance SQL SSC story Stress Interview Study Material study tips submit resume Synonym TCS Tech Mahindra tech news Technical Books Technical Interview Testing thank you letter Thought Time Table TutC++ Unix questions asked in aptitude and inteviews for MCA UPSC verbal Web Designing Web Developer Website Development What to read while loop Wipro Writing Resume