Android Best Practices for User input, Background jobs, Performance, Security and privacy - Android

There are some practices that you can follow while developing android application. These are suggested by the android itself and they keep on improving with respect to time. These best practices include interaction design features , performance , security and privacy , compatibility , testing , distributing and monetizing tips. They are narrowed down and are listed as below.

Best Practices Android - GoforExam.inBest Practices - User input

Every text field is intented for a differnet job. For example, some textfields are for text and some are for numbers. If it is for numbers then it is better to dispaly the numeric keypad when that textfield is focused. Its syntax is.

<EditText 
          android:id="@+id/phone" 
          android:layout_width="fill_parent" 
          android:layout_height="wrap_content" 
          android:inputType="phone" />

Other then that if your field is for password , then it must show a password hint , so that the user can easily remember the password. It can be achieved as.

<EditText 
         android:id="@+id/password" 
         android:hint="@string/password_hint" 
         android:inputType="textPassword" />

Best Practices - Background jobs

There are certain jobs in an application that are running in an application background. Their job might be to fetch some thing from the internet , playing music e.t.c. It is recommended that the long awaiting tasks should not be done in the UI thread and rather in the background by services or AsyncTask.

ASYNCTASK VS SERVICES. 
Both are used for doing background tasks , but the service is not affected by most user inteface life cycle events, so it continues to run in circumstances that would shut down an AsyncTask.

Best Practices - Performance 
Best Practices


Your application peformance should be upto the mark. But it should perform differently not on the front end , but on the back end when it the device is connected to a power source or charging. Charging could be of from USB and from wire cable.
When your device is charging itself , it is recommended to update your application settings if any, such as maximizing your refresh rate whenver the device is connected. It can be done as this.

IntentFilter ifilter = new IntentFilter(Intent.ACTION_BATTERY_CHANGED); 
Intent batteryStatus = context.registerReceiver(null, ifilter); 
// Are we charging / charged? Full or charging. 
int status = batteryStatus.getIntExtra(BatteryManager.EXTRA_STATUS, -1); 
// How are we charging? From AC or USB. 
int chargePlug = batteryStatus.getIntExtra(BatteryManager.EXTRA_PLUGGED, -1);

Best Practices - Security and privacy

It is very important that your application should be secure and not only the application , but the user data and the application data should also be secured. The security can be increased by the following factors.
1. Use internal storage rather then external for storing applications files
2. Use content providers wherever possible
3. Use SSl when connecting to the web
4. Use appropriate permissions for accessing different functionalists of device

Java knowledge for android

The Java programming language is one of the glorious tools that make programming Android a breeze compared with programming for other mobile platforms. Whereas other languages insist that you manage memory, deallocate and allocate bytes, and then shift bits around like a game of dominoes, Java has a little buddy called the Java Virtual Machine (JVM) that helps take care of that for you. The JVM allows you to focus on writing code to solve a business problem by using a clean, understandable programming language
(or to build that next really cool first-person shooter game you’ve been dreaming of) instead of focusing on the plumbing just to get the screens to show up.


You’re expected to understand the basics of the Java programming language before you write your first Android application. If you’re feeling a bit rusty and need a refresher course on Java, you can visit the Java tutorials site at http://java.sun.com/docs/books/tutorial. or you can find some tutorial here - JAVA

HSC Exam Time Table 2014 Arts, Commerce, Science

Day & Date
Time
Subject
Thursday 20th February 2014

11.00 a.m. to 2.00 p.
 Marathi (02)      
Gujarati (03)        
Kannada (06)     
Sindhi (07)           
Malayalam (08)   
Tamil (09)           
Telugu (10)         
Punjabi (11)       
Bengali (12)
Thursday 20th February 2014
3.00 p.m. to 6.00 p.m.
 Urdu (05)            
French (13)          
Pali (35)      
Friday, 21nd February 2014
11.00 a.m. to 2.00 p.m
 English (01)  
Saturday 22nd February 2014
11.00 a.m. to 2.00 p.m.
 Hindi (04)
Saturday 22nd February 2014
3.00 p.m. to 6.00 p.m.
 German (14)                 
Ardhamagadhi (16)        
Persian (37)                   
Avesta - Pahalavi (87)   
Monday 24th February 2014
11.00 a.m. to 2.00 p.m.
 Textiles (A/S) (44)
Monday 24th February 2014
3.00 p.m. to 6.00 p.m.
 Marathi Lieterature (A/s/c)
Tuesday 25th February 2014
11.00 a.m. to 2.00 p.m
 Secretarial Practice (C)
Physics  (S)
Tuesday 25th February 2014
3.00 p.m. to 6.00 p.m.
 Political Science (A)
 
Wednesday  26th February 2014
11.00 a.m. to 2.00 p.m.
 History & Development of Indian Music(A)
Wednesday  26th February 2014
3.00 p.m. to 6.00 p.m
 Hindi Lieterature (A/s/c)
Friday28th February, 2014
11.00 a.m. to 2.00 p.m
 Sociology (A/S)
Saturday 01st March, 2014

11.00 a.m. to 2.00 p.m.
 Mathematics & Statistics (A/S) (40)
Mathematics & Statistics Paper - I (C)
Tuesday 04th March, 2014
11.00 a.m. to 2. 00 p.m.
 Economics (A/S/C)
Thurseday 06th March 2014
 11.00 a.m. to 2. 00 p.m.
 Organisation of Commerce & Management (C) (51)
Chemistry (S)
Thurseday 06th March 2014
3.00 p.m. to 6.00 p.m
 History (A)
Saturday, 08th March, 2014
11.00 a.m. to 2.00 p.m.
 Geography (A/S/C)(39)
Saturday, 08th March, 2014
3.00 p.m. to 6.00 p.m.
 Japanese (21)
Monday 10th March, 2014
 
11.00 a.m. to 2.00 p.m.
 Book keeping & Accountancy (A/c)
Biology   (S) (56) ( As per Mar-2013 Syllabus)
Monday 10th March, 2014
3.00 p.m. to 6.00 p.m.
 Philosophy (A)

Cafe Babe? Or, what's in a name?

    The name Java is not an acronym. In particular, it does not stand for Just Another Vague Acronym. The language was originally called Oak, but the language lawyers worried about the name Oak Technology (at the time a maker of video cards). So a meeting was held (varying accounts of that meeting were gathered up by JavaWorld), and the name Java made the short list. The language lawyers approved, and the rest is history.

Most kinds of executable file formats have some kind of "magic number" that identifies them. For example, old PDP-11 executables for the UNIX system used the "magic number" 0407 (the real magic there, and the putative origin of the term, is that 0407 was a machine instruction for a jump forward of 7 words, i.e., past the 8-word-long executable header, to the first executable statement in the program). Some versions of the Berkeley UNIX memory allocator use the hexadecimal string 0xDEADBEEF, which is considered unlikely to occur in normal operation(!), to uniquely identify a section of memory that has been allocated to the user. Not to be outdone, the Java Virtual Machine uses the string of hexadecimal numbers 0xCAFEBABE to identify valid JVM files, a kind of homage to the origin of the Java concept. Just who is, or was, this "cafe babe"? You'd have to ask James Gosling!

Finally, it's been pointed out that the Java magic number also forms the "smiley" "]~:>"when viewed in ASCII.

0000000   J   ~   :   > nul etx nul   - soh   4  bs soh   !  bs soh   -
         cafebabe        0003002d        01b40801        a10801ad
0000020
 
One final word: the "cafebabe" magic number had also been used years earlier at the Mach project (Mach was almost forgotten until Apple chose to incorporate it into Mac OS X) to indicate their executable file format:

$ grep cafebabe /etc/magic
0       belong          0xcafebabe      compiled Java class data,...
0       belong          0xcafebabe      Mach-O fat file

Top Ten Things Every Java Programmer Should Know

These are in no particular order, but these are things that all Java programmers should probably know.
  1. Who Invented Java, and when?
    James Gosling, at Sun Labs, around 1992; the group was building a set-top box and started by "cleaning up" C++ and wound up with a new language and runtime.
  2. What does Java stand for?
    Java is not an acronym (not even Just Another Vague Acronym :-)). The language was first named Oak, after the tree outside James' window. The lawyers found another language called Oak so, legend has it, the gang went out to the local cafe to discuss names and wound up naming it after the beverage Java (which is in turn named after the island of Java). Possible confirmation of this theory.
  3. What is the JLS?
    JLS is The Java Language Specification. Every developer should buy or download (free) this specification and read it, a bit at a time.
  4. How do changes get into Java?
    JCP (Java Community Process).
  5. Why is there no printf-like function in Java?
    Actually there are! This was fixed in Java 5; see Java Cookbook (2nd Edition) Chapter 9. Java 5 (J2SE 1.5) includes printf (and scanf), String.format(), and lots more.
  6. What is the GOF book?
    The Gang Of Four book is entitled Design Patterns, by Erich Gamma, Richard Helm, Ralph Johnson and John Vlissides. This is a very good book. You should read it. Not when you're just learning Java, but when you've let it sink in for about six months.
  7. What other Java book do I need?
  8. What is the Java Cookbook?
    That's a book of Java recipes (for the programming language, not the coffee, but some bookstores still wind up listing it under Cooking).
  9. What other Java sites do I need to know about?
  10. What else do I need to know?
    Everything! But nobody can know everything about Java - the subject is now too vast. Imagine somebody saying that they know everything about every single Microsoft product and technology. If someone like that calls me, I'm always out.

Amazon - Some interview quesions

Interview Questions :

1. Given a Binary Search Tree, write a program to print the kth smallest element without using any static/global variable. You can?t pass the value k to any function also.

2. What are the 4 basics of OOP?

3. Define Data Abstraction. What is its importance?

4. Given an array of size n. It contains numbers in the range 1 to n. Each number is present at least once except for 2 numbers. Find the missing numbers.

5. Given an array of size n. It contains numbers in the range 1 to n. Find the numbers which aren?t present.

6. Given a string,find the first un-repeated character in it? Give some test cases

7. You are given a dictionary of all valid words. You have the following 3 operations permitted on a word: delete a character, insert a character, replace a character. Now given two words - word1 and word2 - find the minimum number of steps required to convert word1 to word2. (one operation counts as 1 step.)

8. Given a cube of size n*n*n (i.e made up of n^3 smaller cubes), find the number of smaller cubes on the surface. Extend this to k-dimension.

9. What is a C array and illustrate the how is it different from a list.

10. What is the time and space complexities of merge sort and when is it preferred over quick sort?

11. Write a function which takes as parameters one regular expression(only ? and * are the special characters) and a string and returns whether the string matched the regular expression.

12. Given n red balls and m blue balls and some containers, how would you distribute those balls among the containers such that the probability of picking a red ball is maximized, assuming that the user randomly chooses a container and then randomly picks a ball from that.

13. Find the second largest element in an array with minimum no of comparisons and give the minimum no of comparisons needed on an array of size N to do the same.

14. Given an array of size n, containing every element from 1 to n+1, except one. Find the missing element.

15. How do you convert a decimal number to its hex-decimal equivalent.Give a C code to do the same

16. Explain polymorphism. Provide an example.

17. Given an array all of whose elements are positive numbers, find the maximum sum of a sub sequence with the constraint that no 2 numbers in the sequence should be adjacent in the array. So 3 2 7 10 should return 13 (sum of 3 and 10) or 3 2 5 10 7 should return 15 (sum of 3, 5 and 7)

18. You are given some denominations of coins in an array (int denom[])and infinite supply of all of them. Given an amount (int amount), find the minimum number of coins required to get the exact amount. What is the method called?

19. Given an array of size n. It contains numbers in the range 1 to n. Each number is present at least once except for 1 number. Find the missing number

3i InfoTech written test paper question and answers - (46 to 90)




(46) A can have a piece of work done in 8 days, B can work three times faster than the A, C can work five times faster than A. How many days will they take to do the work together ?
(a) 3 days                 (b) 8/9 days                 (c) 4 days                 (d) can t say 
(Ans. (b)


(47) A car travels a certain distance taking 7 hrs in forward journey, during the return journey increased speed 12km/hr takes the times 5 hrs.What is the distancetravelled
(a) 210 kms                 (b) 30 kms                 (c) 20 kms           
     (d) none of these 
(Ans. (b)


(48) Instead of multiplying a number by 7, the number is divided by 7. What is the percentage of error obtained ?

(49) Find (7x + 4y ) / (x-2y) if x/2y = 3/2 ?
(a) 6                 (b) 8                 (c) 7                 (d) data insufficient
(Ans. (c)


(50) A man buys 12 lts of liquid which contains 20% of the liquid and the rest is water. He then mixes it with 10 lts of another mixture with 30% of liquid.What is the % of water in the new mixture?

(51) If a man buys 1 lt of milk for Rs.12 and mixes it with 20% water and sells it for Rs.15, then what is the percentage of gain?

(52) Pipe A can fill a tank in 30 mins and Pipe B can fill it in 28 mins.If 3/4th of the tank is filled by Pipe B alone and both are opened, how much time is required by both the pipes to fill the tank completely ?

(53) If on an item a company gives 25% discount, they earn 25% profit. If they now give 10% discount then what is the profit percentage.
(a) 40%                 (b) 55%                 (c) 35%                 (d) 30% 
(Ans. (d))


(54) A certain number of men can finish a piece of work in 10 days. If however there were 10 men less it will take 10 days more for the work to be finished. How many men were there originally?
(a) 110 men                 (b) 130 men                 (c) 100 men                 (d) none of these 
(Ans. (a)


(55) In simple interest what sum amounts of Rs.1120/- in 4 years and Rs.1200/- in 5 years ?
(a) Rs. 500                 (b) Rs. 600                 (c) Rs. 800                 (d) Rs. 900 
(Ans. (c)


(56) If a sum of money compound annually amounts of thrice itself in 3 years. In how many years will it become 9 times itself.
(a) 6                 (b) 8                 (c) 10                 (d) 12 
(Ans. (a)


(57) Two trains move in the same direction at 50 kmph and 32 kmph respectively. A man in the slower train observes the 15 seconds elapse before the faster train completely passes by him. What is the length of faster train ?
(a) 100m                 (b) 75m                 (c) 120m                 (d) 50m 
(Ans. (b)


(58) How many mashes are there in 1 squrare meter of wire gauge if each mesh
is 8mm long and 5mm wide ?
(a) 2500                 (b) 25000             (c) 250                 (d) 250000 
(Ans. (b)


(59) x% of y is y% of ?
(a) x/y                 (b) 2y                 (c) x                 (d) can t be determined 
(Ans. (c)


(60) The price of sugar increases by 20%, by what % should a housewife reduce the consumption of sugar so that expenditure on sugar can be same as before ?
(a) 15%                 (b) 16.66%                 (c) 12%                 (d) 9%
 Ans. (b)


(61) A man spends half of his salary on household expenses, 1/4th for rent, 1/5th for travel expenses, the man deposits the rest in a bank. If his monthly deposits in the bank amount 50, what is his monthly salary ?
(a) Rs.500                 (b) Rs.1500                 (c) Rs.1000                 (d) Rs. 900                         
Ans. (c)


(62) The population of a city increases @ 4% p.a. There is an additional annual increase of 4% of the population due to the influx of job seekers, find the % increase in population after 2 years ?

(63) The ratio of the number of boys and girls in a school is 3:2 Out of these 10% the boys and 25% of girls are scholarship holders. % of students who are not scholarship holders.?

(64) 15 men take 21 days of 8 hrs. each to do a piece of work. How many days of 6 hrs. each would it take for 21 women if 3 women do as much work as 2 men?
(a) 30                 (b) 20                 (c) 19                 (d) 29 
Ans. (a)


(65) A cylinder is 6 cms in diameter and 6 cms in height. If spheres of the same size are made from the material obtained, what is the diameter of each sphere?
(a) 5 cms                 (b) 2 cms                 (c) 3 cms                 (d) 4 cms
Ans. (c)


(66) A rectangular plank (2)1/2 meters wide can be placed so that it is on either side of the diagonal of a square shown below.(Figure is not available)What is the area of the plank? 
( Ans :7*(2)1/2 )


(67) What is the smallest number by which 2880 must be divided in order to make it into a perfect square ?
(a) 3                 (b) 4                 (c) 5                 (d) 6
Ans. (c)


(68) A father is 30 years older than his son however he will be only thrice as old as the son after 5 years what is father s present age ?
(a) 40 yrs                 (b) 30 yrs                 (c) 50 yrs                 (d) none of these
Ans. (a)


(69) An article sold at a profit of 20% if both the cost price and selling price would be Rs.20/- the profit would be 10% more. What is the cost price of that article?

(70) If an item costs Rs.3 in 99 and Rs.203 in 00.What is the % increase in price?
(a) 200/3 %                 (b) 200/6 %                 (c) 100%                 (d) none of these               
Ans. (a)


(71) 5 men or 8 women do equal amount of work in a day. a job requires 3 men and 5 women to finish the job in 10 days how many woman are required to finish the job in 14 days.
a) 10                 b) 7                 c) 6                 d) 12                                                               
Ans. (b)


(72) A simple interest amount of rs 5000 for six month is rs 200. what is the anual rate of interest?
a) 10%                 b) 6%                 c) 8%                 d) 9% 
Ans. (c)


(73) In objective test a correct ans score 4 marks and on a wrong ans 2 marks are ---. a student score 480 marks from 150 question. how many ans were correct?
a) 120                 b) 130                 c) 110                 d) 150 
Ans. (b)


(74) An artical sold at amount of 50% the net sale price is rs 425 .what is the list price of the artical?
a) 500                 b) 488                 c) 480                 d) 510 (
Ans. (a)


(75) A man leaves office daily at 7pm A driver with car comes from his home to pick him from office and bring back home.One day he gets free at 5:30 and instead of waiting for driver he starts walking towards home. In the way he meets the car and returns home on car He reaches home 20 minutes earlier than usual. In how much time does the man reach home usually?? 
(Ans. 1hr 20min)


(76) A works thrice as much as B. If A takes 60 days less than B to do a work then find the number of days it would take to complete the work if both work together?

Ans. 22½days


(77) How many 1 s are there in the binary form of 8*1024 + 3*64 + 3 
Ans. 4

(78) In a digital circuit which was to implement (A B) + (A) XOR (B), the designer implements (A B) (A) XOR (B) What is the probability of error in it ?

(79) A boy has Rs 2. He wins or loses Re 1 at a time If he wins he gets Re 1 and if he loses the game he loses Re 1.He can loose only 5 times. He is out of the game if he earns Rs 5.Find the number of ways in which this is possible? 
(Ans. 16)

If there are 1024*1280 pixels on a screen and each pixel can have around 16 million colors. Find the memory required for this? 
(Ans. 4MB)

(80) On a particular day A and B decide that they would either speak the truth or will lie. C asks A whether he is speaking truth or lying? He answers and B listens to what he said. C then asks B what A has said B says "A says that he is a liar" What is B speaking ?
(a) Truth                 (b) Lie                 (c) Truth when A lies                 (d) Cannot be determined
Ans. (b)

(81) What is the angle between the two hands of a clock when time is 8:30
Ans. 75(approx)

(82) A student is ranked 13th from right and 8th from left. How many students are there in totality ?

(83) A man walks east and turns right and then from there to his left and then 45degrees to his right.In which direction did he go
(Ans. North west)

(84) A student gets 70% in one subject, 80% in the other. To get an overall of 75% how much should get in third subject.

(85) A man shows his friend a woman sitting in a park and says that she the daughter of my grandmother s only son. What is the relation between the two...
Ans. Daughter


(86) How many squares with sides 1/2 inch long are needed to cover a rectangle that is 4 ft long and 6 ft wide
(a) 24                 (b) 96                 (c) 3456                 (d) 13824                 (e) 14266

(87) If a=2/3b , b=2/3c, and c=2/3d what part of d is b/
(a) 8/27                 (b) 4/9                 (c) 2/3                 (d) 75%                 (e) 4/3 
Ans. (b)


(88) 2598Successive discounts of 20% and 15% are equal to a single discount of
(a) 30%                 (b) 32%                 (c) 34%                 (d) 35%                 (e) 36 
Ans. (b)


(89) The petrol tank of an automobile can hold g liters. If a liters was removed when the tank was full, what part of the full tank was removed?
(a) g-a                 (b) g/a                 (c) a/g                 (d) (g-a)/a                 (e) (g-a)/g 
Ans. (c)


(90) If x/y=4 and y is not 0 what % of x is 2x-y
(a)150%                 (b)175%                 (c)200%                 (d)250%
Ans. (b)

 For 1-45 follow the link below 

3i InfoTech written test paper question and answers - (1 to 45)

 

(1) In a class composed of x girls and y boys what part of the class is composed of girls
A. y/(x + y)                B. x/xy                 C. x/(x + y)                D. y/xy 
(Ans. C)

(2) What is the maximum number of half-pint bottles of cream that can be filled with a 4-gallon can of cream(2 pt.=1 qt. and 4 qt.=1 gal)
A.16                 B.24                C.30                 D.64 
(Ans. D)


(3) If the operation,^ is defined by the equation x ^ y = 2x + y, what is the value of a in 2 ^ a = a ^ 3
A.0                 B.1                 C.-1                 D.4 
(Ans. B)


(4) A coffee shop blends 2 kinds of coffee, putting in 2 parts of a 33p. a gm. grade to 1 part of a 24p. a gm. If the mixture is changed to 1 part of the 33p. a gm. to 2 parts of the less expensive grade, how much will the shop save in blending 100 gms.
A.Rs.90                 B.Rs.1.00                 C.Rs.3.00                 D.Rs.8.00 
(Ans. C)


(5) There are 200 questions on a 3 hr examination. Among these questions are 50 mathematics problems. It is suggested that twice as much time be spent on each math's problem as for each other question. How many minutes should be spent on mathematics problems
A.36                 B.72                 C.60                 D.100 
(Ans. B) 

(6) In a group of 15,7 have studied Latin, 8 have studied Greek, and 3 have not studied either. How many of these studied both Latin and Greek
A.0                 B.3                 C.4                 D.5 
(Ans. B) 

(7) If 13 = 13w/(1-w) ,then (2w)2 =
A.1/4                 B.1/2                 C.1                 D.2 
(Ans. C) 


(8) If a and b are positive integers and (a-b)/3.5 = 4/7, then
(A) b < a                 (B) b > a                 (C) b= a                 (D) b >= a 
(Ans. A) 

(9) In June a baseball team that played 60 games had won 30% of its game played. After a phenomenal winning streak this team raised its average to 50% .How many games must the team have won in a row to attain this average?
A. 12                 B. 20                 C. 24                 D. 30 
(Ans. C) 

(10) M men agree to purchase a gift for Rs. D. If three men drop out how much more will each have to contribute towards the purchase of the gift/
A. D/(M-3)                 B. MD/3                 C. M/(D-3)                 D. 3D/(M2-3M) 
(Ans. D) 

(11) A company contracts to paint 3 houses. Mr. Brown can paint a house in 6 days while Mr. Black would take 8 days and Mr. Blue 12 days. After 8 days Mr. Brown goes on vacation and Mr. Black begins to work for a period of 6 days. How many days will it take Mr. Blue to complete the contract?
A. 7                 B. 8                 C. 11                  D. 12 
(Ans. C) 

(12) 2 hours after a freight train leaves Delhi a passenger train leaves the same station travelling in the same direction at an average speed of 16 km/hr. After travelling 4 hrs the passenger train overtakes the freight train. The average speed of the freight train was?
A. 30                 B. 40                 C.58                 D. 60 
(Ans. B) 

(13) If 9x-3y=12 and 3x-5y=7 then 6x-2y = ?
A.-5                 B. 4                 C. 2                 D. 8 
(Ans. D) 

(14) There are 5 red shoes, 4 green shoes. If one draw randomly a shoe what is the probability of getting a red shoe 
(Ans. 5c1/ 9c1) 

(15) What is the selling price of a car? If the cost of the car is Rs.60 and a profit of 10% over selling price is earned 
(Ans: Rs 66/-) 

(16) 1/3 of girls , 1/2 of boys go to canteen .What factor and total number of classmates go to canteen.

Ans: Cannot be determined. 

(17) The price of a product is reduced by 30% . By what percentage should it be increased to make it 100% 
(Ans: 42.857%) 

(18) There is a square of side 6cm . A circle is inscribed inside the square. Find the ratio of the area of circle to square. (Ans. 11/14 )

(19) There are two candles of equal lengths and of different thickness. The thicker one lasts of six hours. The thinner 2 hours less than the thicker one. Ramesh lights the two candles at the same time. When he went to bed he saw the thicker one is twice the length of the thinner one. How long ago did Ramesh light the two candles .

Ans: 3 hours.


(20) If M/N = 6/5,then 3M+2N = ?

(21) If p/q = 5/4 , then 2p+q= ?

(22) If PQRST is a parallelogram what it the ratio of triangle PQS & parallelogram PQRST . 
(Ans: 1:2 )

(23) The cost of an item is Rs 12.60. If the profit is 10% over selling price what is the selling price ?
(Ans: Rs 13.86/- )

(24) There are 6 red shoes & 4 green shoes . If two of red shoes are drawn what is the probability of getting red shoes (Ans: 6c2/10c2)

(25) To 15 ltrs of water containing 20% alcohol, we add 5 lts of pure water. What is % alcohol. 
(Ans : 15% )

(26) A worker is paid Rs.20/- for a full days work. He works 1,1/3,2/3,1/8.3/4 days in a week. What is the total amount paid for that worker ? 
(Ans : 57.50 )

(27) If the value of x lies between 0 & 1 which of the following is the largest?
(a) x                (b) x2                 (c) –x                 (d) 1/x 
(Ans : (d) )

(28) If the total distance of a journey is 120 km .If one goes by 60 kmph and comes back at 40kmph what is the average speed during the journey? 
Ans: 48kmph

(29) A school has 30% students from Maharashtra .Out of these 20% are Bombey students. Find the total percentage of Bombay? 
(Ans: 6%)

(30) An equilateral triangle of sides 3 inch each is given. How many equilateral triangles of side 1 inch can be formed from it? 
(Ans: 9)

(31) If A/B = 3/5,then 15A = ? 
(Ans : 9B)

(32) Each side of a rectangle is increased by 100% .By what percentage does the area increase? 
(Ans : 300%)

(33) Perimeter of the back wheel = 9 feet, front wheel = 7 feet on a certain distance, the front wheel gets 10 revolutions more than the back wheel .What is the distance? 
Ans : 315 feet

(34) Perimeter of front wheel =30, back wheel = 20. If front wheel revolves 240 times. How many revolutions will the back wheel take? 
Ans: 360 times

(35) 20% of a 6 litre solution and 60% of 4 litre solution are mixed. What percentage of the mixture of solution

(Ans: 36%)

(36) City A s population is 68000, decreasing at a rate of 80 people per year. City B having population 42000 is increasing at a rate of 120 people per year. In how many years both the cities will have same population? 
(Ans: 130 years)

(37) Two cars are 15 kms apart. One is turning at a speed of 50kmph and the other at 40kmph . How much time will it take for the two cars to meet? 
(Ans: 3/2 hours)

(38) A person wants to buy 3 paise and 5 paise stamps costing exactly one rupee. If he buys which of the following number of stamps he won t able to buy 3 paise stamps. 
Ans: 9

(39) There are 12 boys and 15 girls, How many different dancing groups can be formed with 2 boys and 3 girls.

(40) Which of the following fractions is less than 1/3
(a) 22/62                 (b) 15/46                 (c) 2/3                 (d) 1 
(Ans: (b)

(41) There are two circles, one circle is inscribed and another circle is circumscribed over a square. What is the ratio of area of inner to outer circle? 
Ans: 1 : 2

(42) Three types of tea the a,b,c costs Rs. 95/kg,100/kg and70/kg respectively. How many kgs of each should be blended to produce 100 kg of mixture worth Rs.90/kg, given that the quantities of band c are equal
a)70,15,15                 b)50,25,25                 c)60,20,20                 d)40,30,30 
(Ans. (b)

(43) In a class, except 18 all are above 50 years.15 are below 50 years of age. How many people are there
(a) 30                 (b) 33                 (c) 36                 (d) none of these. 
(Ans. (d)

(44) If a boat is moving in upstream with velocity of 14 km/hr and goes downstream with a velocity of 40 km/hr, then what is the speed of the stream ?
(a) 13 km/hr                 (b) 26 km/hr                 (c) 34 km/hr                 (d) none of these 
(Ans. (a)


(45) Find the value of ( 0.75 * 0.75 * 0.75 - 0.001 ) / ( 0.75 * 0.75 - 0.075 + 0.01)
(a) 0.845                 (b) 1.908                 (c) 2.312                 (d) 0.001 
(Ans. (a)

For 46-90 follow the next button

TCS Apptitude test questions and solutions

1. If log 0.317=0.3332 and log 0.318=0.3364 then find log 0.319 ? 

Solution:
log 0.317=0.3332 and log 0.318=0.3364, then
log 0.319=log0.318+(log0.318-log0.317) = 0.3396

2. A box of 150 packets consists of 1kg packets and 2kg packets. Total weight of box is 264kg. How many 2kg packets are there ?

Solution:
x= 2 kg Packs
y= 1 kg packs
x + y = 150     .......... Eqn 1
2x + y = 264   .......... Eqn 2
Solve the Simultaneous equation; x = 114
so, y = 36
ANS :  Number of 2 kg Packs = 114.

3. My flight takes of at 2am from a place at 18N 10E and landed 10 Hrs later at a place with coordinates 36N70W. What is the local time when my plane landed?
Options:  a) 6:00 am b) 6:40am c) 7:40 am d) 7:00 am e) 8:00 am

Solution:
The destination place is 80 degree west to the starting place. Hence the time difference between these two places is 5 hour 20 min. (=24hr*80/360).
When the flight landed, the time at the starting place is 12 noon (2 AM + 10 hours).
Hence, the time at the destination place is 12 noon - 5:20 hours = 6: 40 AM


4. A plane moves from 9°N40°E to 9°N40°W. If the plane starts at 10 am and takes 8 hours to reach the destination, find the local arrival time ?

Solution:
Since it is moving from east to west longitude we need to add both
i.e,40+40=80
multiply the ans by 4
=>80*4=320min
convert this min to hours ie, 5hrs 33min
It takes 8hrs totally . So 8-5hr 30 min=2hr 30min
So the ans is 10am+2hr 30 min
=>ans is 12:30 it will reach

5. Y catches 5 times more fishes than X. If total number of fishes caught by X and Y is 42, then number of fishes caught by X?

Solution:
Let no. of fish x catches=p
no. caught by y =r
r=5p.
r+p=42
then p=7,r=35
therefore, number of fishes caught by X are : 7

Categories

10th 3i InfoTech Academic Books Accenture ACIO ActiveX ADT Agricultural AIEEE Air Force Algebraic Amdocs Android Answers Application Development Aptitude Aptitude Questions Architectures ASP ATOS B.Sc B.Tech.B.E. Bank Exam BCA BE Board Exam Books break-continue Business Plan C C Programming C# C++ Campus campus interview Candidate profile Capgemini Career CDS Certification CET Challenge Circle Cisco class code Cognizant communication Company Company Profile Competitive Exams computer Computer Networks concentric circles constructor Course Credit Suisse CSS CTS Data Structure DBMS DC Deloitte difficult interview questions dimensions Distributed Computing do while dotNet Download ds Dynamic Web Development e-Admit card Educational engineering entertainment Even Odd Events exam schedule exception for loop fresher GATE general Discussion general knowledge Get Placed Government Job Hall Ticket HCL how to answer How to Prepare HR HR Interview HSC hypertext preprocessor IB IBM IBPS IIT Indian Army Information infosys Intelligence Bureau Internship interview Experience interview questions Interview Tips IntroC IntroC# IntroJava IntroPHP IT J2EE J2ME Java JavaScript jobs Language Books Language Tutorial Languages limit number of objectsJava Limit the number of objects being created in JAVA Linux Linux Administrator Linux Developer Logical Questions loops M Tech M.E. M.Tech M.Tech AND B.Tech Management Management Skills Matrices MBA mca ME microsoft mistakes Mixture Mobile Computing mock questions mock test MySql naukri NDA OOP opening Operating System Oracle paper Persistent PHP php programming php string variables PL/SQL Placement placement guide Placement Paper Placement Process preparing for placement presentation probability Problems Professional program Programming Project Engineer project idea Projects Puzzle qualities Question of the day Questions Quiz Question Recruitment Recruitment Pattern Requirement Result Resume Reviews Screen Sizes Scripting Session Skills Software Software Engineering solved papers Source Code Speed time and distance SQL SSC story Stress Interview Study Material study tips submit resume Synonym TCS Tech Mahindra tech news Technical Books Technical Interview Testing thank you letter Thought Time Table TutC++ Unix questions asked in aptitude and inteviews for MCA UPSC verbal Web Designing Web Developer Website Development What to read while loop Wipro Writing Resume

Receive Quality Tutorials Straight in your Inbox by submitting your Email ID below.