TCS Aptitude test, Placement Questions with Solution

TCS placement paper with solution.



1) If log 0.317=0.3332 and log 0.318=0.3364 then find log 0.319 ?
Sol: log 0.317=0.3332 and log 0.318=0.3364, then
log 0.319=log0.318+(log0.318-log0.317) = 0.3396

2) A box of 150 packets consists of 1kg packets and 2kg packets. Total weight of box is 264kg. How many 2kg packets are there ?
Sol: x= 2 kg Packs
y= 1 kg packs
x + y = 150     .......... Eqn 1
2x + y = 264   .......... Eqn 2
Solve the Simultaneous equation; x = 114
so, y = 36
ANS :  Number of 2 kg Packs = 114.

3) My flight takes of at 2am from a place at 18N 10E and landed 10 Hrs later at a place with coordinates 36N70W. What is the local time when my plane landed?

Options: a)6:00 am b) 6:40am c) 7:40 d) 7:00 e) 8:00
Sol: The destination place is 80 degree west to the starting place. Hence the time difference between these two places is 5 hour 20 min. (=24hr*80/360).
When the flight landed, the time at the starting place is 12 noon (2 AM + 10 hours).
Hence, the time at the destination place is 12 noon - 5:20 hours = 6: 40 AM

4) A plane moves from 9°N40°E to 9°N40°W. If the plane starts at 10 am and takes 8 hours to reach the destination, find the local arrival time ?
Sol: Since it is moving from east to west longitide we need to add both
ie,40+40=80
multiply the ans by 4
=>80*4=320min
convert this min to hours ie, 5hrs 33min
It takes 8hrs totally . So 8-5hr 30 min=2hr 30min
So the ans is 10am+2hr 30 min
=>ans is 12:30 it will reach

5) The size of the bucket is N kb. The bucket fills at the rate of 0.1 kb per millisecond. A programmer sends a program to receiver. There it waits for 10 milliseconds. And response will be back to programmer in 20 milliseconds. How much time the program takes to get a response back to the programmer, after it is sent? answer with explanation.
Sol: see it doesn't matter that wat the time is being taken to fill the bucket.after reaching program it waits there for 10ms and back to the programmer in 20 ms.then total time to get the response is 20ms +10 ms=30ms...it's so simple....

6) A fisherman's day is rated as good if he catches 9 fishes, fair if 7 fishes and bad if 5 fishes. He catches 53 fishes in a week n had all good, fair n bad days in the week. So how many good, fair n bad days did the fisher man had in the week
Ans: 4 good, 1 fair n 2 bad days
Sol: Go to river catch fish
4*9=36
7*1=7
2*5=10
36+7+10=53...
take what is given 53
good days means --- 9 fishes so 53/9=4(remainder=17)  if u assume 5 then there is no chance for bad days.
fair days means ----- 7 fishes so remaining 17 --- 17/7=1(remainder=10) if u assume 2 then there is no chance for bad days.
bad days means -------5 fishes so remaining 10---10/5=2days.
  Ans: 4 good, 1 fair, 2bad. ==== total 7 days.

x+y+z=7--------- eq1
9*x+7*y+5*z=53 -------eq2
multiply eq 1 by 9,
9*x+9*y+9*z=35 -------------eq3
from eq2 and eq3
2*y+4*z=10-----eq4
since all x,y and z are integer i sud put a integer value of y such that z sud be integer in eq 4 .....and ther will be two value y=1 or 3 then z = 2 or 1 from eq 4

for first  y=1,z=2 then from eq1 x= 4
so 9*4+1*7+2*5=53.... satisfied
now for second y=3 z=1 then from eq1 x=3
so 9*3+3*7+1*5=53 ......satisfied
so finally there are two solution of this question
(x,y,z)=(4,1,2) and (3,3,1)...

7) Y catches 5 times more fishes than X. If total number of fishes caught by X and Y is 42, then number of fishes caught by X?
Sol: Let no. of fish x catches=p
no. caught by y =r
r=5p.
r+p=42
then p=7,r=35

8) Three companies are working independently and receiving the savings 20%, 30%, 40%. If the companies work combinely, what will be their net savings?
Sol: suppose total income is 100
so amount x is getting is 80
y is 70
z =60
total=210

but total money is 300
300-210=90
so they are getting 90 rs less
90 is 30% of 300 so they r getting 30% discount

9) The ratio of incomes of C and D is 3:4.the ratio of their expenditures is 4:5. Find the ratio of their savings if the savings of C is one fourths of his income?
Sol: incomes:3:4
expenditures:4:5
3x-4y=1/4(3x)
12x-16y=3x
9x=16y
y=9x/16
(3x-4(9x/16))/((4x-5(9x/16)))
ans:12/19


10) If G(0) = -1 G(1)= 1 and G(N)=G(N-1) - G(N-2) then what is the value of G(6)?
Ans: -1
bcoz g(2)=g(1)-g(0)=1+1=2
g(3)=1
g(4)=-1
g(5)=-2
g(6)=-1

0 comments:

Post a Comment

Your Comment Here!.....

Categories

10th 3i InfoTech Academic Books Accenture ACIO ActiveX ADT Agricultural AIEEE Air Force Algebraic Amdocs Android Answers Application Development Aptitude Aptitude Questions Architectures ASP ATOS B.Sc B.Tech.B.E. Bank Exam BCA BE Board Exam Books break-continue Business Plan C C Programming C# C++ Campus campus interview Candidate profile Capgemini Career CDS Certification CET Challenge Circle Cisco class code Cognizant communication Company Company Profile Competitive Exams computer Computer Networks concentric circles constructor Course Credit Suisse CSS CTS Data Structure DBMS DC Deloitte difficult interview questions dimensions Distributed Computing do while dotNet Download ds Dynamic Web Development e-Admit card Educational engineering entertainment Even Odd Events exam schedule exception for loop fresher GATE general Discussion general knowledge Get Placed Government Job Hall Ticket HCL how to answer How to Prepare HR HR Interview HSC hypertext preprocessor IB IBM IBPS IIT Indian Army Information infosys Intelligence Bureau Internship interview Experience interview questions Interview Tips IntroC IntroC# IntroJava IntroPHP IT J2EE J2ME Java JavaScript jobs Language Books Language Tutorial Languages limit number of objectsJava Limit the number of objects being created in JAVA Linux Linux Administrator Linux Developer Logical Questions loops M Tech M.E. M.Tech M.Tech AND B.Tech Management Management Skills Matrices MBA mca ME microsoft mistakes Mixture Mobile Computing mock questions mock test MySql naukri NDA OOP opening Operating System Oracle paper Persistent PHP php programming php string variables PL/SQL Placement placement guide Placement Paper Placement Process preparing for placement presentation probability Problems Professional program Programming Project Engineer project idea Projects Puzzle qualities Question of the day Questions Quiz Question Recruitment Recruitment Pattern Requirement Result Resume Reviews Screen Sizes Scripting Session Skills Software Software Engineering solved papers Source Code Speed time and distance SQL SSC story Stress Interview Study Material study tips submit resume Synonym TCS Tech Mahindra tech news Technical Books Technical Interview Testing thank you letter Thought Time Table TutC++ Unix questions asked in aptitude and inteviews for MCA UPSC verbal Web Designing Web Developer Website Development What to read while loop Wipro Writing Resume

Receive Quality Tutorials Straight in your Inbox by submitting your Email ID below.

Categories

10th 3i InfoTech Academic Books Accenture ACIO ActiveX ADT Agricultural AIEEE Air Force Algebraic Amdocs Android Answers Application Development Aptitude Aptitude Questions Architectures ASP ATOS B.Sc B.Tech.B.E. Bank Exam BCA BE Board Exam Books break-continue Business Plan C C Programming C# C++ Campus campus interview Candidate profile Capgemini Career CDS Certification CET Challenge Circle Cisco class code Cognizant communication Company Company Profile Competitive Exams computer Computer Networks concentric circles constructor Course Credit Suisse CSS CTS Data Structure DBMS DC Deloitte difficult interview questions dimensions Distributed Computing do while dotNet Download ds Dynamic Web Development e-Admit card Educational engineering entertainment Even Odd Events exam schedule exception for loop fresher GATE general Discussion general knowledge Get Placed Government Job Hall Ticket HCL how to answer How to Prepare HR HR Interview HSC hypertext preprocessor IB IBM IBPS IIT Indian Army Information infosys Intelligence Bureau Internship interview Experience interview questions Interview Tips IntroC IntroC# IntroJava IntroPHP IT J2EE J2ME Java JavaScript jobs Language Books Language Tutorial Languages limit number of objectsJava Limit the number of objects being created in JAVA Linux Linux Administrator Linux Developer Logical Questions loops M Tech M.E. M.Tech M.Tech AND B.Tech Management Management Skills Matrices MBA mca ME microsoft mistakes Mixture Mobile Computing mock questions mock test MySql naukri NDA OOP opening Operating System Oracle paper Persistent PHP php programming php string variables PL/SQL Placement placement guide Placement Paper Placement Process preparing for placement presentation probability Problems Professional program Programming Project Engineer project idea Projects Puzzle qualities Question of the day Questions Quiz Question Recruitment Recruitment Pattern Requirement Result Resume Reviews Screen Sizes Scripting Session Skills Software Software Engineering solved papers Source Code Speed time and distance SQL SSC story Stress Interview Study Material study tips submit resume Synonym TCS Tech Mahindra tech news Technical Books Technical Interview Testing thank you letter Thought Time Table TutC++ Unix questions asked in aptitude and inteviews for MCA UPSC verbal Web Designing Web Developer Website Development What to read while loop Wipro Writing Resume